13:18 Що можна і неможна їсти майбутнім матерям і жінкам які годують грудьми? | |
Що можна і неможна їсти майбутнім матерям і жінкам які годують грудьми?
Для вагітних жінок і молодих матусь важливо знати, як харчуватися правильно щоб надалі їхня малеча була здоровою. Харчування під час вагітності Для правильного формування і розвитку плоду, підтримки на високому рівні здоров'я майбутньої матері дуже важливо, щоб раціон вагітної жінки був повноцінним уже від моменту зачаття. У цьому особливому стані жінки мають підвищені потреби в мінералах і поживних речовинах, тому важливо, щоб їх було достатньо. Найбільшу увагу слід звернути на те, щоб до раціону входили такі нутрієнти: • Фолієва кислота (600 мкг/добу) - було б добре, якщо б ви почали вживати її ще до того, як ви будете готові зачати малюка . Фолієва кислота суттєво знижує ризик розвитку вродженної патології • Залізо (30 мг/добу) - у період вагітності потрібне додаткове споживання заліза для збільшення маси клітин крові, обсягу плазми для забезпечення нормального росту плаценти і плода. Згідно зі статистикою, від 21 до 80% вагітних жінок страждають від ЗДА (залізодефіцитної анемії), що ускладнює перебіг вагітності й може надалі впливати на лактацію (гіпогалактія в 39%). Довадено, що анемія у період вагітності є чинником ризику виникнення ЗДА в ранньому дитинстві й впливає на показники розвитку дитини й успішність її навчвання в школі. Очевидно, що поліпшення якості харчування сприяє підтримці здоров'я самої матері та її дитини; • Кальцій (2г/добу) - є основним компонентом для розвитку кісткової системи; • Вітаміни й мінерали - для задоволення потреб організму матері й малюка; • Жирні кислоти ОМЕГА-3 (1260мг/добу) - важливий елемент для формування головного мозку і органів зору. Численні експериментальні, морфологічні й клінічні дослідження показали, що достатня кількість або дефіцит жирних кислот ОМЕГА-3 в раціоні вагітної жінки, матері, що годує грудьми або в раціоні дитини перших років життя, істотно впливає на когнітивні функції. Причому порушення можуть з'являтися у будь якому віці. У дітей із більш високим рівнем ОМЕГА-3 збільшена здатність реакції на нововведення, вища здатність вирішувати проблеми, швидша обробка сигналів, а отже, більш швидка реакція, краща зорова функція. | |
|