Страви без м'яса всупереч розхожій думці можуть бути дуже поживними. Квасоля, картопля та крупи мають високу харчову цінність і наситять ваш організм поживними речовинами
А різноманітні овочі зроблять будь-яку страву смачною і соковитою.
ToBeSmart зібрав відмінні рецепти, які вам точно захочеться спробувати.
Гострий суп з квасолею
Вам знадобляться:
- ріпчаста цибуля - 1 шт.
- овочевий бульйон - 500 мл
- картопля - 3 шт.
- вода - 500 мл
- томатна паста - 400 г
- оливкова олія
- квасоля - 1 банка
- спеції - за смаком
Приготування:
У великій каструлі на середньому вогні прожарте нарізану цибулю до м'якості і прозорості. Посоліть і поперчіть.
Додайте картоплю, нарізану великими кубиками, і будь-які спеції за бажанням (чилі, кориця, кумін). Обсмажуйте ще 3 хвилини, потім додайте томатну пасту, воду і овочевий бульйон.
Доведіть до кипіння, потім зменшіть вогонь, додайте квасолю і потім на повільному вогні ще 20-30 хвилин до готовності картоплі. Маленька порада: дайте супу трохи настоятися після готовності, так аромати краще просочать овочі.
Паста з баклажанами і грибами
Вам знадобляться:
- макарони - 350 г
- томатна паста - 350 г
- баклажан - 1 шт.
- вода - 500 мл
- гриби - 250 г
- сіль, перець - за смаком
- часник - 3 зубчики
- оливкова олія
Приготування:
Наріжте баклажан великими кубиками, добре посоліть і залиште на 20-30 хвилин, потім промийте та висушіть паперовим рушником.
Розігрійте велику сковороду, обсмажте на олії баклажан з 1 зубчиком дрібно посіченого часнику. Посоліть і обсмажуйте 3-5 хвилин. Додайте нарізані гриби, обсмажуйте ще близько 2 хвилин. Перекладіть в окремий посуд і накрийте.
У ту ж сковороду налийте воду, додайте макарони, томатну пасту і часник, що залишився. Посоліть і поперчіть. Доведіть до кипіння, накрийте кришкою і варіть до готовності.
Розкладіть пасту по тарілках і зверху викладіть баклажани і гриби. Прикрасьте свіжою зеленню.
Картопля з рум'яною скоринкою
Вам знадобляться:
- картопля - 1,5 кг
- бульйон - 250 мл
- вершкове масло - 3 ст. л.
- молоко - 500 мл
- ріпчаста цибуля - 1 шт.
- сіль, перець, лавровий лист
- часник - 4 зубчики
- сир - 300 г
- борошно - 3 ст. л.
Приготування:
Розігрійте духовку до 200C.
У великій сковороді розтопіть масло на середньому вогні. Додайте нарізану цибулю і обсмажуйте 4-5 хвилин. Додайте часник і тушкуйте ще 1-2 хвилини. Всипте борошно і, добре помішуючи, тушкуйте ще 1 хвилину. Влийте бульйон і добре перемішайте. Додайте молоко, сіль, перець і знову перемішайте. Не даючи соусу закипіти, готуйте ще 1-2 хвилини до загустіння. Зніміть з вогню.
Змастіть форму для запікання олією. Викладіть перший шар картоплі, нарізаної кружечками. Вилийте половину соусу і посипте натертим сиром. Викладіть другий шар картоплі, залишки соусу і зверху знову посипте сиром.
Накрийте форму фольгою і запікайте протягом 30 хвилин. Потім зніміть фольгу і запікайте ще 25-30 хвилин до готовності. Потім виймайте з духовки, дайте трохи охолонути і подавайте.
Паста з брокколі та сиром
Вам знадобляться:
- макарони - 400 г
- вода - 600 мл
- часник - 1 зубчик
- брокколі - 300 г
- цибуля - 1/4 шт.
- сир - 100 г
- сіль, перець - за смаком
Приготування:
У великій сковороді обсмажте часник і цибулю, потім налийте воду і додайте макарони. Доведіть до кипіння, накрийте кришкою і варіть до готовності близько 10 хвилин.
Розділіть брокколі на невеликі суцвіття і додайте до макаронів за 5 хвилин до готовності.
Через 10 хвилин зніміть з вогню, додайте натертий сир і добре перемішайте. Залиште на 2-3 хвилини і подавайте до столу.
Лазанья зі шпинатом
Вам знадобляться:
- томатна паста - 500 г
- сир - 200 г
- листи лазаньї - 1 упаковка
- шпинат - 400 г
- зернений сир (або сирний сир) - 300 г
- базилік
Приготування:
Розігрійте духовку до 180C.
Дно форми для запікання змастіть томатною пастою. Покладіть 3 листа лазаньї, зверху покладіть половину сиру, натертий сир, половину шпинату і базилік (сушений або свіжий). Аналогічно викладіть другий шар. Потім знову викладіть томатну пасту, листи лазаньї, решту томатної пасти і натертий сир.
Накрийте форму фольгою і запікайте протягом 20 хвилин. Зніміть фольгу і запікайте ще 10-15 хвилин до рум'яної скоринки.
Вийміть форму з духовки, дайте трохи охолонути і подавайте, прикрасивши базиліком.
Сирний суп з брокколі
Вам знадобляться:
- масло (вершкове або оливкове) - 3 ст. л.
- овочевий бульйон - 750 мл
- ріпчаста цибуля - 1 шт.
- молоко - 500 мл
- морква - 1 шт.
- брокколі - 400 г
- часник - 3 зубчики
- сіль, перець - за смаком
- борошно - 70 г
- сир - 250 г
Приготування:
У великій каструлі розтопіть масло. Додайте нарізані цибулю і моркву і тушкуйте 4-5 хвилин до тих пір, поки цибуля не стане прозорою. Додайте дрібно нарізаний часник, потім борошно і помішуйте протягом хвилини.
Додайте бульйон і добре перемішайте. Потім влийте молоко, додайте брокколі, сіль і перець. Періодично помішуючи, доведіть до кипіння на середньому вогні і варіть ще 6-8 хвилин до готовності брокколі.
Додайте натертий сир і помішуйте до тих пір, поки він повністю не розплавиться. Подавайте негайно, посипавши зверху натертим сиром.
Ігор Марчук
|