Головна » 2015 » Квітень » 23 » Як позбутися від цукрової залежності?
11:29
Як позбутися від цукрової залежності?

Як позбутися від цукрової залежності

 

Будь-яка штучно створена залежність не є позитивним моментом для організму. І ласуни повинні повною мірою усвідомлювати всю шкоду , принесену надлишковим поглинанням глюкози. Сьогодні ми спробуємо розібратися в причинах виникнення надмірної тяги до солодкого, а також дамо поради, як впоратися з «солодкою спокусою ».

 

Чому нас тягне на солодке?

 

Переважна більшість людей вважають тягу до солодкого недоліком сили волі, однак це не така проста проблема, як здається на перший погляд. За детальним роз'ясненням ми звернулися до експерта бренду Nutrilite , лікаря-дієтолога Юлії Бастрігіної. На її думку, існують три основні причини, що призводять до цукрової залежності.

 

Найбільш невинною є тяга до солодкого на тлі неправильно спланованого раціону або жорсткої дієти. Якщо ви «сидите» на травах та повітрі або використовуєте Низьковуглеводні дієти, то організм всього лише намагається компенсувати дефіцит енергії, змушуючи вас вибирати все саме солодке і жирне.

 

Друга причина - звичка «заїдати» проблеми солодким, це варіант психологічної цукрової залежності. Як правило, за це треба говорити «спасибі» добрим родичам, які в дитинстві втішали дитину не обіймами, а цукерками. Або підкуповували: підемо до лікаря, а я тебе за це тортом нагодую, тільки не плач.

І тепер, через багато років, доросла людина, отримавши від начальника наганяй, йде в буфет і купує солодкий кекс.

 

Третьою і найскладнішою причиною цукрової залежності є вроджений дефект серотонинової системи мозку. У цьому, до речі, досить поширеному випадку солодке є засобом, що дозволяє зняти тривогу і поліпшити настрій. Потрапляючи в організм, глюкоза підвищує проникність гематоенцефалічного бар'єру для амінокислоти триптофану, з якої в мозку синтезується серотонін - гормон, що нормалізує настрій.

 

Чим небезпечний цукор?

 

З самого дитинства ми звикли чути, що якщо їсти багато цукерок - зіпсуються зуби. Що ж, так воно і є, карієс , безпосередньо залежить від кількості поглинаючихся цукрів, особливо простих і легкозасвоюваних.

Крім цього, так звані «прості цукри» миттєво засвоюються організмом і перетворюються в жир, а далі проблема посилюється, тому як надлишки жирової тканини здатні знижувати активність гормону інсуліну, покликаного утилізувати глюкозу в крові. У підсумку зростає ризик розвитку цукрового діабету - важкого захворювання, що вимагає постійного самоконтролю і прийому цукрознижувальних лікарських засобів.

 

Про шкоду зайвої ваги та ожиріння не варто і говорити , ця проблема відома багатьом .

Крім ускладнень, надлишок цукру в крові підвищує ймовірність розвитку грибкових та інфекційних захворювань , а хвороботворні кишкові мікроорганізми вельми і вельми ласі на « солоденьке » і з успіхом розмножуються в шлунково-кишковому тракті, запускаючи дисбактеріоз і порушуючи роботу внутрішніх органів.

 

Продукти, багаті серотоніном

 

Оскільки основною і найважчою причиною тяги до солодкого є брак серотоніну в організмі, логічно буде припустити, що потрібно намагатися всіляко поповнювати його рівень. А для цього важливо знати перелік продуктів харчування, багатих попередником серотоніну - незамінною амінокислотою триптофан.

 

  • Голландський сир та інші тверді сири - 790 мг триптофану в 100 г продукту;
  • Плавлені сири - 500 мг в 100 г;
  • Соя - 714 мг в 100 г;
  • Горох, квасоля, сочевиця - 260-280 мг в 100 г;
  • М'ясо (індичка, яловичина), яйця, печериці - 200-230 мг в 100 г;
  • Сир - 180-210 мг в 100 г;
  • Зернові культури, макаронні вироби - 120-180 мг в 100 г;
  • Хліб (житній, пшеничний) - 70-100 мг в 100 г;
  • Молоко, кисломолочні продукти - 40-50 мг в 100 г;
  • Овочі, фрукти - 5-30 мг в 100 р

 

Досить пам'ятати, що в добу людина повинна отримувати з їжею близько 1-2 г триптофану, і тоді потреба організму в серотоніні буде повністю задовільнена.

Якщо без солодкого все здається сірим і депресивним - зверніться до дієтолога або психолога . Це складна проблема, і займатися нею повинен кваліфікований фахівець.

 

Поради лікаря-дієтолога

На думку Юлії Бастрігіної, лікаря-дієтолога, експерта бренду Nutrilite, боротися з психологічною цукровою залежністю можна за допомогою присідань. «Вся справа в тому, що підвищити настрій без солодкого допоможуть дозовані фізичні навантаження. Навіть якщо ви знаходитесь в офісі, вийдіть в порожнє приміщення і помахайте там руками або ногами, пострибайте, поприсідайте. І солодке не буде потрібно.

Пам'ятайте, що починати боротьбу з пристрастю до солодкого потрібно з приведення в порядок свого раціону харчування і способу життя. Не потрібно допускати, щоб вас охопив «звірячий» апетит і почуття голоду здобуло гору над усіма вашими бажаннями.

 

Набагато краще перекушувати час від часу невеликими порціями , віддаючи перевагу овочам і фруктам, які в достатній мірі багаті вуглеводами і дарують організму відчуття насичення.

Уникайте перекусу тістечками, булочками або цукерками , а якщо вже зовсім не під силу - запасіться дієтичними продуктами для діабетиків , там не міститься глюкози , замість якої використовується більш корисна фруктоза. А смак при цьому, а ні скільки не погіршується ».

 

Чому не можна повністю відмовлятися від цукру?

 

Не викликає сумніву той факт, що впадаючи в крайність і повністю позбавити себе солодкого, людина просто-напросто довго не протягне. Пояснимо, чому.

 

При відсутності цукру неодмінно порушиться процес нормального кровообігу в головному і спинному мозку, що дуже скоро призведе до серйозних атеросклеротичних порушень і тромбозів.

Нормальний вміст цукру в крові перешкоджає виникненню ревматологічних захворювань, у тому числі артритів.

Без цукру неможливе нормальне функціонування таких внутрішніх органів як селезінка та печінка.


Так навіщо ж карати себе, повністю втрачаючи солодкого? «Дольче віта» в розумних межах - дуже навіть непогана річ.

Аліна Керекеза

Категорія: Краса і здоров'я | Переглядів: 733 | Додав: alinka27 | Теги: здоров'я, цукор, лікар-дієтолог, здорове харчування, діабет | Рейтинг: 4.0/2
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
close