Цей вид цитрусових вважається одним з найбільш смачних і корисних фруктів - з'ясовуємо чому.
Сьогодні багато хто з зірок вважають грейпфрут одним з найбільш корисних фруктів, який допомагає їм бути завжди у відмінній формі, і обов'язково включають його в свій раціон. Наприклад, свого життя без грейпфрута не уявляють Софі Лорен, Мадонна, Вікторія Боня, Дар'я Донцова, Аніта Цой, Філіп Кіркоров.
А почалося все в далекому 1750 році, коли ботанік-священик Гріффітс Хьюджес відкрив світові цей практично нікому невідомий фрукт і назвав його "забороненим плодом". У 1814-му торговці на Ямайці перейменували його в "грейпфрут» (від англійського винограду - "виноград"), зауваживши, що плоди часто збираються в кетяги, дійсно нагадують виноград.
Цитрус-свято
Грейпфрут швидко заслужив визнання за неповторні смакові якості. Його почали активно вирощувати в багатьох країнах: у США, потім в країнах Карибського басейну, в Бразилії, Ізраїлі і ЮАР. На Кубі грейпфрут є головним героєм щорічного фестивалю, який проводиться на острові Хувентуд - одному з головних сільськогосподарських центрів республіки. Протягом декількох днів мешканці беруть участь у святкових виставах і, зрозуміло, ласують стравами та напоями з сонячного фрукта, які не тільки дуже смачні, але й надзвичайно корисні.
Природна комора користі
Унікальні цілющі властивості грейпфрута були відкриті американським лікарем-імунологом Джейкобом Харрічем. Він зауважив, що насіння грейпфрута не псуються навіть після довгих років перебування в багатому мікробами середовищі. Як справжній учений Харріч не міг не зацікавитися подібним фактом і вивчив унікальні властивості грейпфрутового насіння. Згодом навчилися отримувати екстракт з насіння грейпфрута, який містить біофлавоноїди і особливо багатий на нарингін, що володіє противірусною та антибактеріальною властивостями. Тому-то екстракт насіння грейпфрута і називають не інакше як "природним антибіотиком."
Грейпфрут багатий наступними вітамінами і мінералами:
- органічними кислотами - 75%
- вітаміном С - 50%.
Ігор Марчук
|