10:56 Що з'їсти, щоб заставити мозок працювати ефективніше? | |
Поради з книги «Їжа та мозок» нейробіолога Девіда Перлмуттера. Невже правда?
Недолік натуральної їжі без хімічних добавок, чистої води, свіжого повітря - сьогодні основні причини захворювань внутрішніх органів. Але рідко кому спадає на думку, що між способом життя і здоров'ям мозку існує такий ж прямий зв'язок, як між курінням і розвитком раку легенів або неправильним харчуванням і ожирінням. Прочитай також: Здорове харчування: 12 здорових перекусів... Наш мозок дуже сприйнятливий до того, чим ми харчуємося. У цьому впевнений нейробіолог Девід Перлмуттер, який довів, що правильний раціон - запорука гарної пам'яті, високих інтелектуальних здібностей і здорової старості. На основі свого дослідження він написав книгу «Їжа та мозок», з якої ми наводимо декілька порад.
Обмежте вживання глютену
Раціон наших предків, мисливців-збирачів, був набагато кориснішим, ніж наш. Основу їхньої трапези становили зелень, коріння, м'ясо дрібних тварин. Зерна рослин вони їли тільки в часи голоду. Коли людина почала обробляти землю, харчові переваги змінилися: зернові культури стали основою раціону.
А це натуральні «вороги» на нашому столі. До них відносяться лектини (глютен жита, ячменю та пшениці) - це особливі з'єднання білків, які входять до складу насіння рослин. Вони негативно впливають на кишечник і, потрапляючи в наш організм, навіть можуть руйнувати клітини і порушувати роботу мозку. І це не тільки очищені рис, борошно і паста, але і те зерно, яке ми вважаємо здоровою їжею, наприклад, борошно твердого помелу або пророщене зерно. Вони теж здатні нашкодити мозку і навіть прискорити старіння організму.
Глютен і інші вуглеводи навіть можуть викликати порушення в роботі нервової системи. Спочатку ви відчуєте невеликі нездужання (головний біль, тривога), але поступово все це може перерости в такі серйозні порушення, як депресія або деменція.
Пам'ятайте, холестерин допомагає бути здоровим Сьогодні науково доведено, що без холестерину мозок не здатний нормально працювати, і його низький рівень може викликати захворювання.
Твердження, що зниження рівня холестерину зробить вас більш здоровими, - всього лише міф. Нідерландські вчені провели дослідження (воно тривало 10 років). У ньому брали участь 724 людини у віці понад 89 років. Виявилося, що кожен раз, коли рівень холестерину підвищується на 39 одиниць, ризик смерті знижується на 15%. При цьому високий рівень холестерину ніяк не впливає на ймовірність розвитку ішемічної хвороби серця, а раку і інфекціям набагато більше схильні люди з низьким рівнем холестерину.
Використовуйте пробіотики і вітамін D Пробіотики - хороший спосіб боротьби зі стресом, хвилюванням, депресією. Крім того, вони здатні поліпшити роботу мозку. Ці речовини не тільки сприяють гарному травленню, а й беруть участь у транспортуванні таких нейрохімічних речовин, як серотонін, допамін і гормону росту нервів. Всі вони потрібні для ефективної роботи мозку.
Не забувайте і про вітамін D. Багато хто впевнений, що він допомагає зміцнювати кістки і збільшувати кількість кальцію в організмі, однак це не єдина його властивість. Вітамін D здатний активувати роботу мозку. До складу центральної нервової системи входять рецептори цього вітаміну, і він може захищати нейрони від шкідливих вільних радикалів.
Регулярно вживайте рибу і омега-3 жири Риба містить речовини, які зміцнюють мозок. Це в черговий раз підтвердило велике чотирирічне дослідження за участю більше 8000 чоловік (вперше про це дослідження розповів журнал Neurology в 2007 році).
Вчені хотіли з'ясувати, чи є зв'язок між харчуванням і набутим недоумством, а також як впливає вживання риби і корисних масел, які містять омега-3 жири, на роботу серця і мозку.
Результат був приголомшливим. Люди, які повністю виключили з раціону рибу, на 37% сильніше були схильні до захворювань мозку. Для тих хто вживав рибу кожен день цей ризик знижений на 44%. З рослинними оліями те ж саме: якщо вживати їх щодня, то ризик захворювань мозку знизиться на 60%.
Правильно перекушуйте і підтримуйте водний баланс в організмі Повноцінний обід необхідний, але для багатьох це справжня розкіш, адже ні на що не вистачає часу. Його можна замінити перекусами, але важливо вибирати правильні продукти для цього. Горіхи, свіжі овочі або фрукти - відмінний варіант, який допоможе позбутися від голоду і підвищити ефективність роботи мозку.
Зверніть увагу на яблука. Адже недарма народна мудрість говорить, що одне яблуко замінює похід до лікаря. Тому їжте цільні фрукти на десерт або в перервах між прийомами їжі.
Не забувайте підтримувати водний баланс в організмі: найкраще для цього підходить очищена вода. Необхідна кількість залежить від вашої ваги. Людині, яка важить 70 кг, потрібно пити 9 склянок води в день. Чай і кава цілком доречні. Але пам'ятайте: випили чашку кави або чаю - додайте до неї 350-450 г води. Тобто 3 чашки чаю в день плюс літр води. Це виведе з організму токсини, які утворилися під час прийому кави чи чаю.
Ігор Марчук | |
|