Головна » 2015 » Березень » 17 » Способи приготування карамелі в домашніх умовах
12:28
Способи приготування карамелі в домашніх умовах

 

Способи приготування карамелі

 

На основі карамелі готуються знайомі й улюблені всіма десерти - льодяники, нуга, казінаки, грильяж, помадка, праліне. Золотистими фігурками з карамелі можна красиво прикрасити торт, а з рідкої карамелі приготувати смачний крем. Зварити вдома карамель нескладно, досить дотримуватися рецептів, а також мати під рукою кондитерський термометр для високих температур.

 

Способи приготування

Приготувати карамель можна двома способами.


Спосіб перший
У сковороду або каструлю насипте пів склянки цукру і влийте 1-2 ст. ложки води, потім розтопіть цукор і доведіть його до золотистого кольору.


Спосіб другий
З води і цукру (пропорція 1: 2) приготуйте цукровий сироп і уварюйте його до 160 градусів («карамель»), для цього знадобиться спеціальний термометр. Якщо термометра немає, капніть краплю сиропу на шматочок льоду або в склянку з холодною водою. Крапля повинна перетворитися на твердий шарік, який розколеться від удару (можна спробувати на зуб).

 

Секрети домашньої карамелі

 

Використовуйте для приготування карамелі якісний, добре очищений білий цукор.
Щоб сироп НЕ зацукрився, додайте в нього трохи кислоти - лимонного соку або оцту. Це також додасть легку кислинку готовому продукту.
Варити карамель краще при рівномірному нагріванні дна каструлі. 
На початковому етапі, коли цукор тільки починає плавитися, можна допомогти йому, помішуючи дерев'яною або силіконової лопаткою. Як тільки цукор розтопився, розмішувати вже не можна, інакше сироп може закристалізуватися.
Цукор перетворюється в карамель досить швидко, тому не варто відходити від плити. Якщо цукор пригорить, карамель матиме гіркуватий смак.
Для поліпшення смаку в гарячу карамель можна додати підігріте молоко або вершки. Будьте обережні, у цей момент карамель може сильно бризкатися.
Застиглу карамель можна знову розтопити на плиті, додавши до неї трохи рідини.

 

Льодяники на паличці

Льодяники на паличці

Для приготування льодяників потрібно мати спеціальні формочки. Можна також використовувати силіконові форми для льоду або самому зробити формочки з фольги.


Інгредієнти:
цукор - 150 г,
вода - 50 мл,
оцет - 1 ч. ложка,
рослинне масло для змащування форм.


Як приготувати:
За допомогою пензлика ретельно промажте форму рослинним маслом, зберіть форму для карамелі за інструкцією. У каструлю засипте цукор, залийте водою і нагрівайте, помішуйте, доки весь цукор не розплавиться. Як тільки цукор розплавився, зменшіть вогонь і варіть сироп до 155-160 градусів. Карамель повинна стати світло-жовтого кольору. Розлийте карамель по формах (обережно, карамель дуже гаряча!), Вставте палички і залиште до застигання. Якщо карамель погано виходить з металевої форми, можна злегка нагріти форму на плиті. При бажанні частину води в рецепті можна замінити фруктовим соком або сиропом з варення.

 

Пиріг з карамельними яблуками

Пиріг з карамельними яблуками

Для начинки пирога можна використовувати будь-які фрукти - яблука, груші, сливи, банани.


Інгредієнти:
листкове тісто - 250 г (1 аркуш),
яблука - 3-4 шт.,
цукор - 150 г,
вершки (25% і вище) - 100 мл,
вершкове масло - 50 г.


Як приготувати:
Духовку розігрійте до 200 градусів. Листкове тісто розморозьте і розкачайте в круг. Форму з низьким бортиком встелити тістом так, щоб краї тіста звисали. Обрізати надлишки тіста, пройшовши по краях форми качалкою. Надколити дно тіста виделкою, накрийте папером для випічки і висипте на папір квасолю або горох (при випічці вони не дадуть тісту піднятися). Випікайте до готовності 10-15 хвилин. Дістаньте форму з духовки, приберіть папір з вантажем і остудіть корж.
Яблука наріжте на шматочки, видаливши серцевину. Обсушіть шматочки паперовим рушником, щоб не було зайвої вологи. У сковороду насипте цукор, розтопіть його і доведіть до золотистого кольору. Помішуючи дерев'яною лопаткою, додайте олію і гарячі вершки. Перемішуйте, поки суміш не стане однорідною. Додайте шматочки яблук, перемішайте, щоб всі яблука рівномірно розподілилися в карамелі. Зніміть з вогню і залиште на 5 хвилин. Перекладіть начинку в випечений основу, остудіть і подавайте.

 

Карамельний соус

Карамельний соус

Цим соусом можна полити морозиво, млинці, солодкі каші і запіканки.


Інгредієнти:
цукор - 250 г,
молоко 3,2% - 150 мл,
масло вершкове (краще солоне) - 50 г.


Як приготувати:
Цукор пересипте в каструлю і поставте на середній вогонь. Розтопіть цукор, перемішуючи його дерев'яною ложкою. Як тільки цукор розплавився, варіть його до золотистого кольору на невеликому вогні (заважати ложкою вже не можна). В іншій каструлі нагрійте молоко до гарячого стану. Зніміть каструлю з карамеллю з вогню і тонкою струєю влийте в неї молоко, помішуючи ложкою. Якщо карамель стала твердою, поставте каструлю на слабкий вогонь і варіть, поки карамель не розтопиться. Як тільки маса стала однорідною, зніміть каструлю з вогню і додайте олію. Перемішуйте, поки масло не розтопиться. Готовий соус відразу перелийте в посуд, в якому будете його зберігати. Після охолодження соус стане більш густим.

 

Медові карамельки

Медові карамельки

Ці маленькі карамельки з медовим смаком відмінно підійдуть для подарунка, якщо упакувати їх в красиву коробочку.


Інгредієнти:
цукор - 150 г,
мед рідкий - 100 г,
килимок силіконовий.


Як приготувати:
У невелику каструлю з товстим дном покладіть цукор і мед. Варіть, помішуючи дерев'яною ложкою, поки цукор повністю не розчиниться. Зменшіть вогонь до середнього і уварюйте сироп до 160 градусів. Вилийте гарячий сироп на силіконовий килимок. Трохи охолодіть карамель і зберіть її в грудку за допомогою килимка. Як тільки карамель досить охолоне, руками розкачайте її в товстий джгут. Щоб не обпекти руки, можна надіти товсті гумові рукавички. Якщо ви хочете отримати перламутровий відтінок, розтягніть і складіть джгут кілька разів. Наріжте джгут на невеликі шматочки ножем або ножицями.

 

Вершкове морозиво з солоною карамеллю

Вершкове морозиво з солоною карамеллю

Це рецепт самого простого морозива, яке можна приготувати в домашніх умовах. Солодкість морозива і солоність карамелі регулюйте на свій смак.


Інгредієнти:
Для морозива:

вершки для збивання 33-35% - 500 мл,
згущене молоко - за смаком.


Для карамелі:
цукор - 100 г,
масло вершкове - 50 г,
вершки 25% і вище - 100 мл,
сіль - за смаком.


Як приготувати:
Вершки для морозива збийте міксером до загустіння, додайте згущене молоко за смаком і перемішайте міксером на низьких оборотах. У каструлі розтопіть вершкове масло, додайте цукор і нагрівайте, помішуючи, поки цукор не розтопиться. Доведіть цукрову суміш до золотистого кольору і влийте гарячі вершки. Варіть ще кілька хвилин, поки вся карамель не розчиниться, додайте сіль за смаком. Готову суміш остудіть. Половину вершкової суміші для морозива перекладіть в контейнер, зверху ложкою викладіть карамельну масу, потім залишилася вершкову суміш. Приберіть в морозилку до повного заморожування.

Категорія: Рецепти | Переглядів: 7467 | Додав: ToBeSmartik | Теги: рецепт, карамель, поради жінкам | Рейтинг: 3.0/3
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
close