20:36 Здорове харчування у вагітних по-тижнях | |
Харчування вагітних:Підтвердження вагітності для майбутньої мами є тим моментом, коли точно прийшла пора переходити на здорове харчування. Адже тепер це необхідно не тільки їй самій, але і малюкові. Грамотне харчування вагітних увага дотриманню деяких правил. Коротко зупинимося на них, а після цього перейдемо до такої теми, як харчування вагітних по-тижнях.
Денний раціон майбутньої мами повинен бути розбитий на невеликі порції: їсти потрібно помалу, але часто (5 разів на день). Харчування вагітної передбачає заміну смажених і копчених страв вареними, паровими, тушкованими і печеними. Тепер про те, яким має бути харчування для вагітних в залежності від терміну. Ці 14 днів лікарі вважають найбільш відповідальними, оскільки саме на них припадає зародження нового життя. Правда, далеко не завжди жінка дізнається про вагітність з самого її початку. Тому дуже добре, якщо вона заздалегідь готується до щасливої новини і їсть здорову їжу. Харчування для вагітних на ранніх строках повинно включати салати, злакові, йогурти, сири, фрукти. Крім того, рекомендується приймати фолієву кислоту. На третій тиждень вагітності особливу важливість набуває достатнє надходження в організм кальцію. Отримувати його найкраще з продуктів харчування - в першу чергу, молочних і кисломолочних. Необхідні також цинк і марганець (містяться в м'ясі індички, яловичині, шпинаті, моркві, горіхах, родзинках). У цей період іноді починається ранній токсикоз. Тому харчування вагітних по тижнях повинно врахувати цей фактор. Для боротьби з нападами нудоти добре підходять смородина, кислі яблука, ківі, журавлина. Починати день рекомендується з сухарів або крекерів, а перед сном підкріплюватися горіхами або родзинками. Слід виключити з раціону продукти, які сприяють газоутворенню - капусту, газовану воду, смажену картоплю. Харчування і дієта для вагітних. В цей період слід істотно знизити споживання цукру, а білий хліб, макаронні вироби, білий рис замінити борошняними виробами з борошна грубого помелу і неочищеним рисом. У раціоні повинні бути присутніми кисломолочні продукти, свіжі овочі і фрукти, птиця, риба, нежирна яловичина і свинина. На цей період припадає стадія активного росту малюка. Тому майбутній мамі слід збільшити свій денний раціон приблизно на 300 ккал (наприклад, доповнити меню яблуком, тостом з борошна грубого помелу). У цей період харчування вагітної має бути збагачене вітаміном А, так як у дитини починають розвиватися зір і слух. З вітаміном А важливо дотримувати помірність. Наприклад, склянки морквяного соку в день буде цілком достатньо. Через сильне збільшення матки на цьому терміні жінки часто мучаться від печії і відчуття тиску на шлунок. Уникнути цього допоможе зменшення порцій, при цьому кількість прийомів їжі обов'язково потрібно збільшити. Важливо також повністю відмовитися від гострої, жирної і кислої їжі. На цьому етапі малюкові потрібно ще більше кальцію для розвитку кісток і зубів, ще більше поліненасичених жирних кислот для розвитку мозку і достатня кількість заліза. Харчування вагітних жінок має включати горіхи, червоне м'ясо, жирну рибу, насіння, овочі темно-зеленого кольору і йогурти. Зовсім скоро організму знадобиться багато енергії. Тому його слід підкріпити складними вуглеводами. В останні тижні перед пологами рекомендується налягати на злаки, хліб з цільного зерна та овочі - як сирі, так і тушковані.
Ігор Марчук | |
|